Uncategorized

Oricine trebuie sa stie simptomele hepatitei

Probabil ca fiecare dintre noi a auzit de hepatita, care este o afectiune a ficatului si care de cele mai multe ori este cauzata de infectii virale. Totodata, cu totii stim ca exista mai multe forme de hepatita, iar virusul hepatitei A, B si C poate fi sa se manifeste in diferite moduri, de la putin disconfort si chiar si pana la moarte, motiv pentru care este important sa se acorde o atentie sporita acestei probleme de sanatate care poate fi intalnita in cazul fiecarei persoane. Hepatita poate fi contractata in diferite moduri, de la expunerea la diferite substante toxice pana la boli care afecteaza sistemul imunitar.

Diferite tipuri

Exista mai multe tipuri de hepatita, de la A, B si C care sunt cele mai raspandite si pana la D si E care sunt mai rare. Dintre toate, hepatita de tip C se dovedeste a fi cea mai comuna, iar conform unui studiu efectuat in Statele Unite, in fiecare an peste 15.000 de persoane mor aici din cauza acestui virus. Mai mult, peste 80% dintre cazurile infectarii cu hepatita C duc la o afectiune cronica a ficatului, insa si hepatita A sau B pot fi periculoase. De exemplu, hepatita A poate sa duc la infectii acute ale ficatului, iar vindecarea completa poate avea loc in cateva luni, infectiile fiind mai severe in cazul adultilor decat al copiilor. Virusul hepatitei B este combatut in peste 85% dintre cazuri, pe cand in restul de 15% se dezvolta afectiuni serioase precum cancer al ficatului.

Modalitati de transmitere

Atunci cand vorbim de hepatita A, aceasta se transmite, de regula, de la o persoana la alta, prin consumul de alimente sau apa care sunt contaminate, iar in cazuri foarte rare pesti care provin din ape poluate pot favoriza raspandirea virusului. In acelasi timp, virusul hepatitei B si C se poate raspandi prin sangele infectat sau prin alte fluide ale corpului. Din acest motiv cei care lucreaza in domeniul medical sunt mai expusi riscului de a fi infectati, la fel si consumatorii de droguri sau cei care au parte de contacte sexuale neprotejate.

Semne si simptome

Cu siguranta, oricine ar trebui sa stie care sunt simptomele aduse de virusul hepatitei A, B si C, iar acestea, din pacate, de multe ori pot fi asociate cu cele aduse de o raceala. Asadar, aici putem aminti de febra, stari de ameteala, voma, dureri de cap, musculare si articulare, iar ocazional bolnavii vor mai putea observa si inchiderea la culoare a urinei sau ingalbenirea ochilor. Totusi, printr-un simplu test vei putea afla daca suferi de hepatita, motiv pentru care iti va fi foarte usor sa ai grija de sanatatea ta, asa ca atunci cand ai cea mai mica banuiala stii ce ai de facut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top