Uncategorized

Imi doresc sa am grija de pielea mea

Escarele mai au denumirea si de leziuni de decubit si sunt de fapt leziune ale tegumentului aparute in zone cu presiune crescuta, iar cel mai frecvent acestea apar la pacientii imobilizati.

Cu ajutorul doctormit.ro aflam ca escarele apar pentru ca stratul superficial al pielii nu are o vascularizație proprie, de aceea este afectat in momentul in care o presiune persista mai mult timp, prin blocarea vaselor de sange din profunzime.Ulterior, celulele de la acest nivel se distrug.

Escarele nu sunt intotdeauna un semn al unei proastei ingrijiri, ci ele apar in general la pacienții imobilizați mult timp fiind un semn ca organismul pacientului este foarte slabit si degradat. Acestea apar in zonele de contact pe salteaua patului si, in functie de pozitia pacientului, pot sa apara in zona occiputului, pavilionul urechii, partea posterioara a umerilor, omoplați, zona sacrata, fese, genunchi, glezne, calcai si orice alta zona care sta mai multe ore in contact cu o suprafață dura.

Escarele sunt de mai multe tipuri, iar doctor mit detaliaza care sunt acestea:

  • Uscate, adica nu secreta lichid
  • Umede, cele care umezesc permanent pansamentul

O alta imparțire a escarelor poate fi in funcție de sensibilitate, unele escare sunt sensibile sau dureroase, altele sunt total insensibile. Acest aspect nu se coreleaza cu gravitatea și profunzimea escarei, adica o escara care doare foarte tare, nu inseamna ca este foarte profunda, la fel cum o escara care nu doare deloc nu inseamna ca nu poate sa fie cu o profunzime pana la mușchi sau os.

Ceea ce este important de retinut pentru o persoana este ca o pata rosie care nu dispare dupa inlaturarea presiunii este primul pas spree scare, care este de fapt o afectare a vascularizatiei in acel lor si in cateva ore se transforma in escara cu necroza.

De aasemenea cu cat se pot vedea structure mai variate, gradul si gravitatea sunt mai mari in ordinea urmatoare, fascie, muschi si os.

Acum ca am aflat ce inseamna o escara si cum arata, e important la fel sa afli informatii despre vindecarea escarelor:

  • Instalarea unei saltele antiescara
  • Schimbarea poziției pacientului la 2-3 ore
  • Igiena tegumentului să fie corespunzătoare prin schimbarea la timp a scutecului protector, astfel incat urina și scaunul sa nu fragilizeze tegumentul
  • Controlul permanent al invelisului patului
  • Foarte important de reținut in tratamentul escarelor este cautarea activa a noi leziuni aparute
  • Un aspect de multe ori neglijat în tratamentul escarelor este alimentația pacientului, care trebuie sa fie bogata in proteine, minerale, vitamine, la care se adauga și o hidratare corespunzatoare
  • Identificarea patologiilor infecțioase și tratarea acestora. Infecțiile netratate nu fac altceva decat sa scada rezistenta organismului si sa duca la vindecarea dificila a escarelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top