Închiderea unei firme poate fi un proces destul de complex și implică respectarea unor etape și termene legale, motiv pentru care înainte de a lua o decizie, trebuie să fii 100% sigur de ceea ce urmează să faci. Este important să reții că procesul de închidere al unei firme poate varia în funcție de forma juridică și de specificul activității desfășurate. Iată câteva dintre principalele etape și documente necesare pentru radierea unui business:
Decizia de închidere a firmei – hotărârea trebuie să fie luată în cadrul unei adunări generale a asociaÈ›ilor sau a acÈ›ionarilor, conform prevederilor din actul constitutiv È™i statutul societății. ÃŽn cazul unui SRL, decizia trebuie să fie luată de către asociaÈ›i.
Radierea firmei – după ce s-a luat decizia de închidere a firmei, aceasta trebuie radiată de la Registrul ComerÈ›ului, prin depunerea unei cereri de radiere È™i a documentelor necesare, în termen de maximum 30 de zile de la data hotărârii.
Plata datoriilor È™i încheierea contractelor în curs – înainte de a închide firma, trebuie să te asiguri că toate datoriile È™i obligaÈ›iile contractuale au fost achitate È™i că toate contractele în curs au fost încheiate sau transferate.
Informarea organelor fiscale È™i a altor autorități – închiderea firmei trebuie să fie anunÈ›ată la AgenÈ›ia NaÈ›ională de Administrare Fiscală (ANAF), la alte autorități sau instituÈ›ii la care firma era înregistrată sau avea obligaÈ›ii, precum furnizorii È™i clienÈ›ii importanÈ›i.
ÃŽnregistrarea modificărilor la alte instituÈ›ii – dacă firma era înregistrată sau avea obligaÈ›ii la alte instituÈ›ii, precum Registrul Auto sau Registrul de Evidență a Persoanelor, trebuie să se înregistreze modificările È™i să se anunÈ›e oprirea activității.
Cauți servicii de închidere firmă? Îți recomandăm să iei legătura cu un avocat sau cu un birou de contabilitate specializat care să te ajute să înțelegi mai bine procesul. Poți, de asemenea, să iei legătura cu Registrul Comerțului din județul în care ți-ai înregistrat firma pentru a obține informații specifice privind procedurile necesare.
În general, este important să ai în vedere faptul că radierea unei firme poate implica și costuri suplimentare, astfel că trebuie să iei în calcul toate aspectele înainte de a lua decizia finală. Taxele asociate pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi forma juridică a firmei, existența sau nu a unor datorii sau obligații fiscale restante, precum și de serviciile specifice de asistență juridică sau contabilitate de care vei avea nevoie.
În general, costurile asociate cu închiderea unei firme în România includ taxe administrative pentru radierea acesteia din Registrul Comerțului, costurile pentru realizarea unei evaluări a situației financiare, precum și eventuale costuri pentru încheierea contractelor de închidere cu angajații și furnizorii. Dacă vrei să afli mai multe informații, apelează la biroul Facem Firme.