Uncategorized

Cele mai comune analize hematologice

Analizele hematologice sunt foarte importante, motiv pentru care mulți medici le recomandă la controalele de rutină. Sunt însă recomandate și atunci când pacienții se adresează doctorilor pentru că au anumite simptome precum: oboseală, infecții frecvente, pierderi în greutate etc.

Analizele hematologice măsoară parametri legați de sânge și celule sangvine, și sunt deosebit de utile în evaluarea, diagnosticarea și tratarea pacienților. Sunt de asemenea importante și pentru prevenție.

Cele mai populare analize hematologice sunt următoarele:

  • hemoleucograma completă – este cea mai complexă analiză, care cuprinde analiza mai multor parametri: eritrocitele, hemoglobina, hematocritul, indicii eritrocitari, trombocitele, leucocitele și multe altele. Valorile modificate ale acestora le-ar putea da medicilor indicii clare legate de starea ta de sănătate. O astfel de investigație nu este costisitoare din punct de vedere financiar. Nu te gândi la o hemoleucogramă completă preț ridicat, pentru că la ProTest Diagnostic te va costa în jur de 30 de lei.
  • hemoglobina glicozilată – este o analiză care stabilește nivelul de glicemie din sânge a unei persoane. Ea oferă date cu privire la ce s-a întâmplat în ultimele 2-3 luni și este foarte importantă pentru a identifica și controla diabetul zaharat.
  • VSH-ul – denumirea acestei analize vine de la Viteza de Sedimentare a Hematiilor, care este foarte importantă, deoarece face referire la capacitatea globulelor roșii de a se sedimenta. Dacă în urma analizelor rezultatul arată că nivelul VSH este mare, trebuie să te prezinți la un medic specialist pentru a face și alte investigații, deoarece această analiză nu poate fi folosită pentru a pune un diagnostic, ci doar pentru a da anumite indicii. Totodată, există și cazuri în care valorile sunt moderat crescute pe toată durata vieții, fără a fi o problemă de sănătate prezentă.
  • timpul de coagulare – aceasta este o analiză specifică, utilizată în cazul pacienților care suferă de probleme legate de coagularea sângelui. Dacă în urma analizei nu se formează un cheag de sânge în 6-10 minute, atunci pot exista probleme. Anomaliile legate de coagulare trebuie identificate și tratate, deoarece altfel pot duce la apariția unor boli grave.
  • testul de determinare a grupei de sânge – pare o analiză banală, care nu îți spune dacă ai sau nu o problemă. Și așa este, testul de determinare a grupei de sânge nu identifică prezența unor afecțiuni. Ceea ce el face este să îți ofere informații foarte prețioase cu privire la grupa de sânge și Rh, în cazul în care în anumite momente ai putea avea nevoie.

Acestea sunt doar câteva dintre analizele hematologice pe care le poți face. Dacă ești în căutarea unui laborator de analize la care să mergi, îți recomandăm ProTest Diagnostic. Aici poți face o mulțime de investigații, iar prețurile sunt corecte și accesibile chiar și pentru cei cu un buget mai redus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top